Gecrashte B2 Stealth bommenwerper op Google Maps van Whiteman Airforce Base te zien

Gecrashte B2 Stealth bommenwerper op Google Maps van Whiteman Airforce Base te zien

De B-2 Spirit is een Amerikaanse strategische bommenwerper met stealthtechnologie. Het toestel is in staat om zowel conventionele als nucleaire wapens af te werpen. De B2 is uitgerust met technologie, zoals speciale radar-absorberende verf, die het toestel zo goed als onzichtbaar maken op de radar.

De bedoeling was dat de Amerikaanse luchtmacht een groot aantal van deze vliegtuigen zou kopen van vliegtuigfabrikant Northrop, maar het einde van de Koude Oorlog begin jaren negentig gooide roet in het eten. Slechts 21 vliegtuigen werden gekocht. Door de reeds uitgegeven ontwikkelingskosten en het drastisch teruggebrachte aantal vliegtuigen is de prijs per toestel opgelopen tot meer dan 2 miljard dollar.

En op 14 september 2021 is er een B2 naast de baan terecht gekomen op Whiteman Air Force Base. De legerleiding wilde alleen kwijt dat er niemand gewond was geraakt bij het ongeluk. Toch kunnen mensen zien hoe het toestel erbij lag, want satelliet foto's van Google Maps gaan rond dat het toestel naast de baan ligt.

Waarschijnlijk is een vleugel in contact gekomen met de startbaan en heeft dit ervoor gezorgd dat de B2 naast de startbaan is gekomen. Hopelijk heeft het 2 miljard dollar kostende vliegtuig niet al te veel schade opgelopen, want anders een heel duur geintje.

B2 op Google Maps

Gecrashte B2 Stealth bommenwerper op Google Maps van Whiteman Airforce Base te zien
Even op het plaatje klikken om de locatie te bezoeken op Google Maps.

B-2 Bomber landing gefilmd vanaf het strand

Lees meer over:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties Bekijk alle reacties