Beetje pijnlijk: Hossende bouwvakkers in Jumbo WK Qatar commercial

Beetje pijnlijk: Hossende bouwvakkers in Jumbo WK Qatar commercial

Er is veel te doen om het WK in Qatar en dat heeft eigenlijk allemaal te maken met bouwvakkers die de stadions in dat land hebben gebouwd onder hele slechte omstandigheden. Zo zijn er bij de bouw van de WK-stadions naar schatting namelijk 6500 arbeidsmigranten overleden.

Het sportevenement gaat er sowieso komen, dus gaan er buiten de voetballers ook mensen heen en zullen we in Nederland mee gaan leven met oranje. Niet verwonderlijk dus dat supermarktketens de traditie in ere houden en uitpakken met het een en ander. De bekendste is toch wel de 'Wuppie' van het EK van 2006.

Supermarkt Jumo heeft in een WK-commercial verschillende zangers gestrikt zoals Gerard Joling, Rene Froger, Jan Smit, Jeroen van der Boom en Donnie. Nu loopt de rapper op een gegeven moment over een werkplaats in polonaise met bouwvakkers. En aangezien er 6500 bouwvakker zijn gestorven voor het plezier van een potje voetbal, is dat misschien toch niet echt een handige keuze geweest.

De supermarktketen krijgt er flink van langs op social media en mensen zijn ook verbijsterd dat Jumbo deze ophef niet van kilometers afstand aan heeft zien komen. Of gevalletje, ze kunnen beter of je fiets l*llen, dan over je l*l fietsen. Via.

Update: Inmiddels toch te veel ophef voor Jumbo, want ze stoppen per direct met de commercial.

In de schaduw van het WK van Danny Ghosen

Dagelijks komen er op het vliegveld van Kathmandu lijkkisten aan met overleden arbeiders die hun heil zochten in een van de golfstaten. Danny zoekt uit waarom hoe het kan dat Nepalezen willens en wetens kiezen om in het buitenland te gaan werken onder verschrikkelijke omstandigheden en waarom ze zich voor die baan ook nog eens in de schulden hebben gewerkt. Met alle gevolgen voor de nabestaanden. Toch melden zich dagelijks weer nieuwe arbeiders op het vliegveld op zoek naar een beter leven

Op 20 november begint het WK voetbal in Qatar. Het grootste sportevenement ter wereld heeft een donkere kant: Qatar heeft het toernooi toegewezen gekregen door een groot aantal stemmen te kopen en bij de bouw van de stadions zijn volgens onderzoek van The Guardian 6500 mensen om het leven gekomen.

Lees meer over:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties Bekijk alle reacties