Zo overleef je de kerst (met schoonfamilie)

Zo overleef je de kerst (met schoonfamilie)

Het lijkt misschien alsof het nog maar net geleden is dat de oliebollenkramen op elke straathoek stonden en Mariah Carey weer van stal werd gehaald, maar het is toch echt alweer bijna een jaar geleden, dus kerst staat weer voor de deur. Voor velen het favoriete feest van het jaar, maar voor anderen een langdradige nachtmerrie gevuld met verplichtingen en ongewenste sociale contacten. Nou kun je er natuurlijk voor kiezen om de volledige feestdagen met de gordijnen dicht en de lichten uit te doen alsof je er niet bent. Maar de kans is groot dat je daar niet mee weg komt, vooral als je een partner hebt die wel kerstfanaat is. Met deze tips zorg je ervoor dat jij de kerst overleeft, en je (schoon)familie ook.

Ieder nadeel…

Met een beetje pech zit jij ook dit jaar weer vast aan drie volledige dagen kerst. Want ja, ook derde kerstdag is steeds vaker een ding. Nou kun je natuurlijk de hele kerst lang in zak en as gaan zitten en strontchagrijnig zijn omdat je gedwongen wordt om aan allerlei tradities mee te doen. Maar je kunt ook proberen om de voordelen van kerst in te zien. Met op de eerste plaats het feit dat je dit jaar dankzij kerst de maandag op je werk gewoon kunt overslaan. Dat betekent dat je een lekker kort weekje hebt. Ook zijn de feestdagen de perfecte aanleiding om een Die Hard marathon te houden op tv, want Die Hard deel 1 is toch gewoon de ultieme kerstfilm. Paar kerstkransjes erbij en dan is het nog niet eens zo vervelend, die kerst.

De perfecte schoonzoon

Als je een partner hebt dan ontkom je er eigenlijk niet aan met kerst; de gevreesde schoonfamilie. Natuurlijk zit je er niet op te wachten om de hele dag met je schoonmoeder op de bank te zitten. Maar het biedt ook kansen. Door met kerst de perfecte schoonzoon uit te hangen scoor je zeker punten bij je lief, wat alleen maar in je voordeel kan werken. Hoe je dat doet? Zorg ervoor dat je huis er uitnodigend en chique versierd uitziet. Denk aan sfeervolle ijspegelverlichting aan de dakgoot en prachtige guirlandes van kerstverlichtingbuiten.com aan de schoorsteenmantel of bij de voordeur. Stel voor dat jij dit jaar het kerstdiner verzorgt. Dat betekent dat je je lekker kunt terugtrekken in de keuken met een leuk muziekje en een borrel. Wellicht kun je zelfs een deel van het diner gewoon laten bezorgen door een catering en doen alsof je het zelf gemaakt hebt. Stel je dan ook nog voor om ’s avonds All You Need Is Love te kijken met je vriendin dan wordt het vast nog erg gezellig later op de avond. En het voordeel van net doen alsof is dat je het vaak uiteindelijk ook nog echt leuk gaat vinden.

Vluchtplan

Zie je het echt niet zitten om je (schoon)familie te verdragen tijdens de kerst. Dan kun je natuurlijk ook gewoon vluchten. Het is niet de meest goedkope of eenvoudige oplossing, maar wel eentje waar je zelf veel plezier aan kunt beleven. Denk bijvoorbeeld aan kerst in de sneeuw. Snowboarden, skiën en après-ski. Of juist een kerst onder de palmbomen en in het zonnetje. Je familie zal het je misschien niet in dank afnemen, maar je partner is waarschijnlijk wel enthousiast bij het vooruitzicht van een leuk tripje. Met een beetje geluk wordt dat de nieuwe kersttraditie en ben je voor je rest van je leven van die kerstverplichtingen af.

Legale verdoving

Een ander voordeel van kerst is dat het ineens helemaal niet veroordeeld wordt om overdag te drinken. Daar kun jij natuurlijk je voordeel mee doen! Glühwein, een fijne whisky of een lekker speciaal biertje. Alles is geoorloofd! Het risico is alleen wel dat je hierin doorslaat en dat je van een fijne buzz juist gaat naar al lam voor het kerstdiner begonnen is. Dat maakt alles er meestal niet beter op. Ook niet voor jezelf, helemaal niet als je de volgende dag nog een kerstdag te wachten staat. Probeer jezelf daarom enigszins te beheersen en neem tussendoor ook eens een espresso zodat het niet te hard gaat.

De deur uit

Hoewel kerst grotendeels bestaat uit tradities, is er eigenlijk niemand die voor jou bepaalt dat jij hier per se aan mee moet doen. Ook kun je prima zelf nieuwe tradities verzinnen. Vind jij het maar saai om twee kerstdagen lang binnen te zitten, ga er dan gewoon op uit. Of dat nou is voor een wandeling, of een rondje op je racefiets of mountainbike, of een borrel of bakje koffie bij de kroeg maakt helemaal niks uit. Als je er maar even uit bent en een onderbreking creëert in de kerstfeestvreugde. Je zult merken dat het dan een stuk makkelijk is om weer gezellig mee te doen als je weer terug bent.

Lees meer over:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties Bekijk alle reacties