Vermoedelijke dader terreuraanslag Brussel neergeschoten in cafe in Schaarbeek

Vermoedelijke dader terreuraanslag Brussel neergeschoten in cafe in Schaarbeek

De Belgische politie heeft dinsdagochtend de vermoedelijke dader van de dodelijke schietpartij van maandagavond in Brussel neergeschoten. Het federaal parket heeft bevestigd dat er een man is neergeschoten in een cafe in Schaarbeek.

Bij de schietpartij maandagavond kwamen twee Zweden om het leven. Kort na het incident bleek dat de politie rekening houdt dat de dader een terroristisch motief heeft.

De schutter had het waarschijnlijk specifiek had gemunt op mensen met de Zweedse nationaliteit. In video's op internet zou de dader zeggen dat hij lid is van IS.

Aanslag vastgelegd op beeld

thumb vk man in brussel schiet twee zweden dood mogelijk had schutter een terroristisch motief
Op het plaatje klikken om de video te bekijken. Let op, schokkende beelden.

Op beelden die zijn vastgelegd en die die rondgaan op social media is te zien hoe een man in een felle, oranje jas op een scooter komt aanrijden en meerdere keren schiet. Enkele personen vluchten een nabijgelegen flatgebouw in, waarna de schutter hen volgde en opnieuw het vuur opende.

Verdachte van terroristische aanslag was al bekend bij justitie

De verdachte van de terroristische aanslag in Brussel waarbij twee Zweden zijn omgekomen, is een 45-jarige Tunesiër. Hij verblijft zonder geldige verblijfspapieren in België en is in zijn vaderland al vervolgd voor terrorisme.

De Belgische justitieminister, Vincent Van Quickenborne, heeft aangegeven dat de verdachte reeds bekend was bij de politiediensten voor zaken als verdachte acties, mensensmokkel, illegale verblijfsstatus en staatsveiligheid.

Het onderzoek naar deze persoon is nog steeds aan de gang, volgens Van Quickenborne. Wat wel duidelijk is, is dat hij in november 2019 in België asiel probeerde te verkrijgen. Zijn aanvraag werd echter in oktober 2020 afgewezen. Sindsdien was er geen spoor meer van hem te vinden.

Hij werd op 12 februari 2021 uit het bevolkingsregister gehaald. Omdat hij nooit in een opvangcentrum heeft verbleven, was het moeilijk voor de autoriteiten om hem te lokaliseren voor een gedwongen repatriëring.

In 2016 waren er meldingen dat hij mogelijk geradicaliseerd was. Hoewel deze informatie werd onderzocht, kon er niets concreets mee gedaan worden. Hij stond niet op de OCAD-lijst, een lijst met potentieel gevaarlijke individuen, omdat er geen direct bewijs was van zijn radicalisering.

Media uit zowel België als Frankrijk identificeren de man als de 45-jarige Abdesalem L. Er wordt beweerd dat hij, onder de pseudoniem Slayem S. op sociale platforms, een video heeft geüpload waarin hij verantwoordelijkheid voor een aanslag claimt. Hij woont in de wijk Schaarbeek in Brussel.

Lees meer over:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties Bekijk alle reacties

Net binnen

Max Verstappen gaat verder waar hij gebleven is, wint op dominante wijze GP van Bahrein

Vanmiddag is de eerste Grand Prix van het nieuwe seizoen Formule 1 gereden, namelijk de GP van Bahrein. Het was de taak van a...

‘Trucker’ in Filipijnen snapt niet hoe stuur werkt

Filipijnen is geen land dat bekend staat om haar hoge levensstandaard. Maar sommige dingen gaan zelfs op de Filipijnen te ver...

Guus Hiddink, Ruud Gullit, René van der Gijp en Maarten Spanjer zaten een keer in hetzelfde restaurant…

Oud-bondscoach Guus Hiddink en voormalig speler en grootheid in de voetbalwereld Ruud Gullit zaten gezellig met hun vrouwen e...

Aussie heeft een wandelende tak gevonden die wel iets weg heeft van een wandelende boomstam

Een wandelende tak is een lang, dun insect met een lichaam dat lijkt op een, eh, tak. Doorgaans zijn wandelende takken meeste...

Lekker stuiteren op de Hardstyle versie van 'Europapa' van Joost Klein

Deze week is de songfestival inzending van Joost Klein gelanceerd en het nummer 'Europapa' maakt toch zeker wel de tongen los...

Lees meer