Nu hebben wij geen piloten rondlopen, ook geen vliegtuigbouwkundigen trouwens, en al helemaal geen vliegtuigtechnicus binnen handbereik. Maar een snelle zoektocht leert ons wel dat bij de meeste kleinere vliegtuigen, zoals privéjets, turboprops en lichte sportvliegtuigen, het radarsysteem in de neus van het toestel zit.
En zoals het gezegde gaat: wie zijn neus schendt, schendt zijn aangezicht. Zo is dat ook een beetje bij dit soort toestellen dus. Moet je als knutsel zo nodig met een golfkarretje tegen zo’n peperduur vliegtuig aanrossen, ram dan alles behalve de neus – en dus indirect het radarsysteem.
Volgens mensen die er veel meer verstand van hebben dan wij, was het ‘kusje’ dat het golfkarretje aan het vliegtuig gaf goed voor een schadepost van ongeveer 100.000 dollar. Nog steeds een krappe 90 kop in euro’s. En niet alleen dat: het schijnt dus zo te zijn dat het maanden kan duren voordat zo’n reparatie is voltooid. Moet je in de tussentijd een kist huren. Ook weer een dure grap.
Dus… conclusie: golfkarretje op de golfbaan houden. En vliegtuigen gewoon met rust laten als niet al te handige medewerker van een luchthaventje. Beter voor alles en iedereen.
Plaats reactie
0 reacties