Skiër redt snowboarder die ondersteboven in sneeuw is vast komen te zitten

Skiër redt snowboarder die ondersteboven in sneeuw is vast komen te zitten

Weet je wat ook even een veel te spannend momentje heeft opgeleverd? Een ski-sessie door de diepe poedersneeuw op Mount Baker in de Amerikaanse staat Washington. Daar kwam de ervaren skiër Francis Zuber namelijk stomtoevallig een snowboarder tegen die ondersteboven was vast komen te zitten in losse sneeuw. Letterlijk een levensgevaarlijke situatie.

Gelukkig voor snowboarder Ian Steger wist skiër Francis Zuber precies wat hij moest doen om zijn vers gevonden slachtoffer te redden. Eerst zorgen dat Ian Steger weer goed kon ademhalen en vervolgens met een meegebrachte schepje aan de bak om Ian te bevrijden. De beelden van de GoPro helm-camera van Zuber laten zien dat dit toch allemaal best even heel erg spannend was. Vooral omdat er niet direct een reactie kwam van de snowboarder in een benarde positie.

De zeer ervaren snowboarder Ian Steger was slachtoffer geworden van een zogenaamde boomput of sparrenval. Onder de video een uitleg over wat dat precies is.

Boomput / Sparrenval uitleg

Een boomput verwijst naar het gebied met losse sneeuw dat zich rond de stam van een boom vormt. De takken van de boom voorkomen dat sneeuw zich ophoopt en inpakt, waardoor er een leegte of put rond de basis van de boom ontstaat. Deze putten kunnen gevaarlijk zijn voor skiërs en snowboarders, omdat ze gemakkelijk vast kunnen komen te zitten in de diepe, losse sneeuw en mogelijk kunnen stikken.

Boomputten kunnen vooral gevaarlijk zijn in diepe poedersneeuw, en het wordt aanbevolen dat skiërs en snowboarders voorzichtig zijn bij het skiën of rijden in de buurt van bomen. Ook wordt geadviseerd om altijd met een partner te skiën of te rijden en in geval van nood visueel contact met elkaar te houden. Bovendien kan het dragen van een helm en het dragen van veiligheidsuitrusting zoals een baken, schop en GPS sonde nuttig zijn bij een ongeval.

Lees meer over:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties Bekijk alle reacties