Organisatie WK voetbal in Qatar ontkent dat er 'nepfans' zijn ingezet

Organisatie WK voetbal in Qatar ontkent dat er 'nepfans' zijn ingezet

Normaal gesproken zouden we vlak voor een WK voetbal in een oranjekoorts verkeren, maar die is dit jaar echt ver te zoeken. En dat terwijl de eerste wedstrijd van Nederland op het WK in Qatar aanstaande maandag om 17.00 uur begint. We trappen dan een balletje tegen Senegal.

Dat we nog niet in oranjestemming zijn heeft vooral te maken dat Qatar het WK heeft gekocht en dat er 6500 bouwvakkers dood zijn gegaan tijdens het bouwen van de stadions. Het zal daarom ook zijn dat er niet veel Nederlandse supporters naar het land zullen afreizen om het Nederlands Elftal aan te moedigen.

Waarschijnlijk merkt de organisatie van het toernooi dit ook en willen ze toch doen geloven dat er wel degelijk fans van de nationale ploegen aanwezig zijn. Zo waren we de laatste dagen op social media video's te zien van mensen van Zuid-Aziatische afkomst die hun favoriete land aan het aanmoedigen waren in de straten van hoofdstad Doha. De beelden gingen rond met het bijschrijft dat Qatar fans heeft gekocht om het toernooi te promoten.

De organisatie ontkent dat er 'nepfans' ingezet zijn. Ze verwerpt de beweringen en noemt ze zowel teleurstellend als voorspelbaar. Een andere verklaring die rondgaat is dat buurlanden als Bangladesh of Pakistan geen significante rol spelen op het voetballend wereldtoneel en dat deze mensen zich met een fanorganisatie richten op Europese competities. En dit dus ook de mensen zijn die te zien zijn in de beelden Doha.

Misschien iets te ver gezicht, maar het valt niet uit te sluiten dat deze fanorganisaties ondersteuning krijgen van de overheid van Qatar, of van de zogenaamde "Fan Leaders" die eerder al door de organisatie geselecteerd waren. Je hoeft dus niet raar staan te kijken als er maandag ineens een heel vak Pakistanen in een brulshirt staan te juichen als Nederland een doelpunt maakt.

Qatar strikt Oranjefans met gratis tripje naar WK in ruil voor reclame op social media 

50 Oranjefans op kosten van Qatar naar WK

Lees meer over:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties Bekijk alle reacties