Crypto is het nieuwe roversgoed voor dieven

Crypto is het nieuwe roversgoed voor dieven

Bitcoin en crypto is razend populair aan het worden op deze wereld dankzij het vergroten van hun succes. In Nederland neemt het aantal beleggers in crypto ook toe. Begin 2021 waren er maar liefst 700.000 Nederlanders die over Bitcoin beschikken. Tevens worden altcoins zoals ethereum classic bekend en gaan mensen ethereum classic kopen. Een hogere prijs van de crypto zorgt voor meer bekendheid en veel mensen in Nederland nemen dan ook de overstap naar het investeren in crypto. Door het slechte rendement op spaargeld en de hoge inflatie op de euro zoeken mensen naar renderende investeringsmogelijkheden. Dit creëert een nieuw speelveld voor de inbreker die uit is op geld. Om welke reden zijn cryptomunten het nieuwe roversgoed geworden voor dieven in Nederland en hoe kun je jezelf wapenen tegen deze gevaren?

Het nieuwe roven

Een overval op klaarlichte dag terwijl je ook nog eens thuis bent is natuurlijk niet iets wat je verwacht van dieven. Dit gebeurde onlangs nog in Amsterdam. De tv, splinternieuwe mobiele telefoon, laptop en andere waardevolle spullen liet men links liggen. Men was uit op de bitcoin!

Waarom crypto?

Het roven van crypto of het verhandelen ervan is aantrekkelijk van mensen die zaken doen in duistere praktijken. De cryptowallet van iemand is namelijk een valuta zonder identiteit, het is een code verbonden eigenaarschap. Bij crypto zit er namelijk geen bank achter die garant staat voor verlies, diefstal of een extra controlerende functie uitoefent. Voor de crypto ben je niet verzekerd tegen diefstal zoals je dat wel kunt organiseren voor je inboedel, woning of andere waardevolle spullen.

Bij een traditionele overval worden er goederen, cash etc gestolen, wat bij arrestatie van de dader over het algemeen weer teruggevonden kan worden en in beslag genomen kan worden. Een auto, horloge, flinke zak geld met cash, fiets etc. Bij crypto daarentegen is dit een hele uitdaging. Door de anonimiteit van de crypto, die als het ware in de lucht hangt, is het moeilijk te herleiden van wie het is. Dit maakt het voor dieven aantrekkelijk om zich te richten op deze nieuwe cryptowereld die men ook wel het nieuwe goed noemt.

Bescherm je wallet

Crypto eigenaren die veel ethereum kopen of een flink crypto vermogen opgebouwd hebben door bijvoorbeeld de bitcoin kunnen zich moeilijk wapenen tegen diefstal van crypto. Je wallet is bijvoorbeeld niet voorzien van een mogelijkheid om met één druk op de knop al je vermogen te dumpen of elders te stallen.

De code van je wallet hebben de meeste mensen binnen handbereik, want deze ergens opslaan bij de bank in een kluis is ook een beetje overdreven, of toch niet?

  • Probeer als fortuinlijke eigenaar van crypto jouw succes niet te veel publiciteit te geven, want geld en vermogen trekt rovers.
  • Organiseer een veilige opbergplaats voor de toegang tot je wallet, laat het niet huis liggen maar leg het neer bij bijvoorbeeld een bitcoinbank.
  • Zet een tijdsslot op je wallet, indien iemand ongewenst de toegangscode heeft verkregen, moet degene wachten, waarbij jij als beroofde eigenaar van de wallet in de tussentijd de transactie kunt annuleren.
  • Gebruik een twee-staps-beveiliging indien je online een wallet hebt.
  • Zorg voor een tweede wallet met minder vermogen, een soort afleiding. Wordt je overvallen, geef je deze mee en behoud je het merendeel van je cryptovermogen aangezien dit door een andere wallet beheerd wordt.
Lees meer over:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties Bekijk alle reacties

Net binnen

Jong geleerd, oud gedaan: Dit jochie gaat nog heel vaak scoren

Sommige kerels liggen al vroeg goed bij de vrouwtjes. Sommigen hebben amper de fopspeen uit, of ze staan al innig te zoenen m...

Met Feyenoord shirt in de Amsterdamse Bijlmer kan tegenwoordig gewoon

Eentje in de categorie dingen die absoluut ondenkbaar waren voor het voetbalseizoen 2023/2024. Boodschappen doen in een Feyen...

Ook in de garage is de handrem geen overbodige luxe

De handrem of parkeerrem is al sinds de tijd van de paardenkarren een onderdeel van voertuigen. Op zich heeft de handrem een...

K9 Boris heeft wat drugs gevonden en dat is te zien ook

De Braziliaanse politiehond Boris heeft een eigen TikTok-kanaal dat wordt bijgehouden door zijn begeleidster Larissa Soler. D...

Beelden helikopterbotsing in Maleisië: Tien mensen omgekomen

Bij een botsing tussen twee helikopters van het Maleisische leger zijn dinsdag tien mensen om het leven gekomen. De helikopte...

Lees meer