Besef: Freya gedood omdat mensen de walrus niet met rust lieten

Besef: Freya gedood omdat mensen de walrus niet met rust lieten

Voor veel mensen de boosmaker van de dag en dan hebben we het over het nieuws dat de Noorse autoriteiten de rondzwervende walrus Freya hebben laten inslapen. De Noren hadden al aangekondigd om het dier te zullen doden als mensen te weinig afstand zouden houden van Freya, omdat ze daarmee zichzelf in gevaar brachten.

De walrus van 600 kilo dook eind vorig jaar op, ook in Nederland in onder andere Harlingen, Den Helder en Schiermonnikoog. Het dier werd zelfs vastgelegd in Den Helder terwijl het lag te slapen op een duikboot van de walrusklasse. Sinds juli zwom het dier in de wateren rond de Noorse hoofdstad Oslo. Freya heeft meerdere kleine bootjes laten zinken door erop te klimmen om te gaan slapen. Ook viel ze kleinere dieren aan.

De Noorse autoriteiten zeggen ook dat door stress de gezondheid van Freya achter was gegaan en dat het dier te weinig sliep.

Walrus slaapt in Den Helder op duikboot van de Walrusklasse

Walrus te duur om te verplaatsen?

De walrus zou moeilijk zijn te verdoven en te verplaatsen en daarom is ervoor gekozen om het dier te doden. Ook zou het te duur zijn om het dier te verplaatsen. Wel zou Freya op een diervriendelijke manier gedood zijn. Huh, en dat kon wel? En daar wringt ook een beetje de schoen voor veel mensen, want die hadden liever gezien dat Freya toch was verplaatst of weggejaagd was door geluiden te maken. Als Freya dan toch aan gezondheidsproblemen was overleden, dan was het op een natuurlijke manier gebeurd.

En te duur om te verplaatsen is ook een zwak excuus, want voor de Witte dolfijn die verdwaald was in de Seine was ook een heel reddingsplan. Helaas heeft dat dier het niet overleefd. Waarschijnlijk had het een mooie PR stunt voor Noorwegen kunnen zijn, want nu lees je op social media dat mensen overwegen om niet meer naar Noorwegen op vakantie te gaan en ook geen trek meer hebben in vis-producten uit dat land.

Het dier is inmiddels overgedragen aan dierenartsen. Huh wat, dus het dier kon wel verplaatst worden? Had Freya dat echt niet verdoofd kunnen worden en daarna op de juiste richting worden geholpen? De Witte dolfijn in Frankrijk had een vitamineshot gekregen, kon dat in het geval van deze walrus ook niet?

En ook treurig te horen dat er verschillende gevaarlijke situaties waren ontstaan. Zo kwamen mensen te dicht bij de walrus, waardoor deze het gevaar liepen om aangevallen te worden. Ook gooiden kinderen stenen naar het dier. Dus mensen zoeken gevaar zelf op en dat moet het dier dood? In ieder geval blijven nu wel de bootjes van mensen heel.

Lees meer over:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties Bekijk alle reacties