Uitbarsting vulkaan bij Tonga ook te zien vanuit de ruimte

Uitbarsting vulkaan bij Tonga ook te zien vanuit de ruimte

In Nederland zijn we meer bezig met het nieuws rondom de Voice of Holland, maar de rest van de wereld is bezig met de uitbarsting van een vulkaan bij Tonga in de Stille Oceaan.

De eruptie van de vulkaan bij de eilandengroep Tonga, zo'n 2000 kilometer ten noordoosten van Nieuw-Zeeland, was zo groot dat deze overal op de wereld kon worden gemeten door verschil in luchtdruk. Ook veroorzaakte de eruptie een tsunami, die in heel wat landen of aan de Stille Oceaan werd geregistreerd.

Uitbarsting vulkaan te zien vanuit de ruimte

Op beelden gemaakt door een satelliet is ook te zien dat de uitbarsting te zien was vanuit de ruimte. De zogenaamde drukgolf is ook duidelijk te zien op deze beelden.

Welke gevolgen het natuurgeweld had voor de eilandengroep Tonga zelf, was ruim een etmaal na de uitbarsting nog niet duidelijk. Vrijwel alle communicatiemiddelen zijn uitgevallen.

Wel zijn de eerste doden als gevolg van de krachtige uitbarsting gemeld. In Peru, ruim 10.000 kilometer verwijderd van Tonga, verdronken twee vrouwen op het strand door een tsunami die ontstond door de schokgolf van de explosie.

Lees meer over:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties Bekijk alle reacties