Twee mannen opgepakt voor projecteren racistische leuzen op Erasmusbrug

Twee mannen opgepakt voor projecteren racistische leuzen op Erasmusbrug

Terwijl veel mensen op social media betwijfelen of de teksten die geprojecteerd zijn op de Erasmusbrug tijdens de jaarwisseling en afgelopen maandag op het stadhuis in Eindhoven racistisch zijn, maakt de politie er wel werk van. Zo heeft de politie vrijdagochtend twee mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het projecteren van discriminerende en racistische leuzen op de Erasmusbrug tijdens de afgelopen jaarwisseling. Ook zaten deze mannen volgens de politie achter soortgelijke projecties in Eindhoven en Alkmaar.

Het gaat om een 34-jarige man uit Landgraaf en een 24-jarige man uit Zwijndrecht. De man uit Landgraaf zou ook betrokken zijn bij een soortgelijke projectie in Eindhoven eerder deze week, aldus de politie. De man uit Zwijndrecht zat achter eenzelfde soort project in Alkmaar in januari.

Op de Erasmusbrug projecteerden zij onder meer 'White Lives Matter' en 'Vrolijk Blank 2023'. Volgens het Openbaar Ministerie zijn de teksten discriminerend.

Racistische teksten op de Erasmusbrug geprojecteerd tijdens jaarwisseling

Eerder liet de Nederlandse tak van de extreemrechtse beweging White Lives Matter (WLM) met een video zien hoe de projectie gedaan is en daarmee lieten zij weten dat ze achter deze actie zitten.

Waarom White Lives Matter racistisch zou zijn

Een van de teksten die op de Erasmusbrug en het stadhuis in Eindhoven was te lezen is de volgende zin: "We moeten het voortbestaan van ons volk en een toekomst voor blanke veiligstellen". Dit is een verwijzing naar de slogan "Fourteen Words" van de Amerikaanse racistische terreurbeweging The Order. De eerste zin van die slogan is "We must secure the existence of our people and a future for white children". Deze slogan is gebaseerd op de omvolkingstheorie. Die stelt dat de westerse samenleving met een vooropgezet plan wordt vervangen door immigranten met een niet-westerse achtergrond.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid maakte zich in november zorgen over de omvolkingstheorie. Het openlijk en kritiekloos bespreken van dergelijk xenofoob en deels racistisch gedachtegoed zou niet bijdragen aan sociale acceptatie, stond toen in een rapport over het dreigingsbeeld in Nederland. Daarmee heeft de naam White Lives Matter een andere lading dan Black Lives Matter, waardoor de teksten als racistisch kunnen worden bestempeld.

Video laat zien hoe gemaskerde mannen racistische teksten projecteerden op stadhuis Eindhoven

Lees meer over:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties Bekijk alle reacties