Kerstcommercial 2023: The World Needs More Santas volgens Coca-Cola

Kerstcommercial 2023: The World Needs More Santas volgens Coca-Cola

Iemand moet de eerste zijn met een “laten we eens volledig uitpakken kerstcommercial” en waarom dan ook niet gelijk de grootste suikerwaterfabrikant ter wereld. Vorig jaar sloeg Coca-Cola een jaartje over. Hadden ze een of andere ingewikkeld concept met allemaal losse filmpjes in hele veel verschillende talen, maar dat bleek toch niet zo lekker te werken. Dit jaar dus gewoon vertrouwd het hele budget naar een volwaardige kerstcommercial.

Onder de noemer “The World Needs More Santas” roept de Amerikaanse softdrink gigant op om een beetje aardiger tegen elkaar te zijn, net zoals de kerstman dat is en als het weer zo zoet als de drankjes van Coca-Cola zelf, hij mag er weer zijn hoor.

De geschiedenis tussen Coca-Cola en kerstmis

De relatie tussen Coca-Cola en Kerstmis begon in de jaren 1920 toen Coca-Cola kerstadvertenties gebruikte om hun drankje in de winter te verkopen, een tijd die normaal gesproken een daling in de verkoop zag. In 1931 gaf Coca-Cola opdracht aan de illustrator Haddon Sundblom om een kerstman te ontwerpen voor hun kerstcampagne. Sundblom creëerde een joviale, roodgeklede kerstman met een witte baard, geïnspireerd door de beschrijving van Sint-Nicolaas van de dichter Clement Clark Moore in "A Visit from St. Nicholas" (beter bekend als "The Night Before Christmas"). Deze afbeeldingen van de kerstman werden enorm populair en hielpen bij het vormgeven van het moderne beeld van de kerstman als een vrolijke man die geschenken brengt.

Coca-Cola's kerstadvertenties zijn sindsdien een vast onderdeel van de feestdagen geworden, en het bedrijf heeft diverse kerstthema reclames en speciale verpakkingen uitgebracht. Hoewel Coca-Cola niet de kerstman heeft uitgevonden, wordt vaak ten onrechte beweerd dat het bedrijf zijn beeld heeft gecreëerd. Wat ze wel hebben gedaan is het populariseren van een versie van de kerstman die een belangrijk icoon in de moderne Amerikaanse cultuur en daarbuiten is geworden, waardoor de link tussen Coca-Cola en kerstvieringen wereldwijd stevig is gevestigd.

Lees meer over:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties Bekijk alle reacties