De juiste verdediging buiten het veld: overlijdensrisicoverzekering voor sporters

De juiste verdediging buiten het veld: overlijdensrisicoverzekering voor sporters

Als sportliefhebber heeft het overlijden van wielrenner Gino Mäder je ongetwijfeld geraakt. De Zwitser belandde tijdens een afdaling in de Ronde van Zwitserland in een ravijn en overleed een dag later aan zijn verwondingen. Je houdt er misschien geen rekening mee dat dit jou kan overkomen, maar besef je goed dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Zelfs de kleinste fout kan je namelijk al fataal worden. Reden genoeg om je als sporten ook buiten het geld goed te verdedigen. Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) kan je hier een handje bij helpen. In deze tekst leggen wij je uit hoe dit zit.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

De kans is groot dat je weleens van een overlijdensrisicoverzekering gehoord hebt. Toch weet lang niet iedereen er het fijne van. Daarom geven we je hier eerst wat meer tekst en uitleg over een ORV. Hopelijk zie je hierdoor in waarom je deze verzekering nodig hebt als je sport.

Een overlijdensrisicoverzekering kunnen we het beste omschrijven als een levensverzekering. Je verzekert er immers je eigen leven of dat van iemand anders mee. Overlijd je binnen de looptijd van een ORV? Dan keert je verzekeraar eenmalig een geldbedrag uit aan een nabestaande. Vaak is dit de partner, maar je kunt er ook voor kiezen om het geld over te laten maken naar je kinderen.

Redenen om een ORV af te sluiten

Wanneer je na een sportwedstrijd een hartaanval krijgt en hieraan overlijdt, laat je een grote leegte achter. Je nabestaanden zijn in diepe rouw, maar moeten hun leven uiteindelijk ook weer oppakken. Omdat er ineens een volledig inkomen wegvalt als je plotseling overlijdt, komt je partner mogelijk in de financiële problemen. Zo kan de hypotheek of huur mogelijk niet meer betaald worden, waardoor een verhuizing onvermijdelijk is.

Wil je dat je nabestaanden de tijd hebben om te rouwen zonder dat zij zich zorgen hoeven te maken over de financiën? Dan is een overlijdensrisicoverzekering afsluiten zeker aan te raden. De eenmalige uitkering kunnen ze namelijk gebruiken om hun leven weer op de rit te krijgen. Ze mogen het geld gebruiken voor de huur of hypotheek, maar kunnen er ook de studie van de kinderen of de kosten van kinderopvang mee betalen. Je biedt je partner zelfs de mogelijkheid om onbetaald verlof op te nemen, zodat er voldoende tijd is om te rouwen.

Wanneer sluit je een ORV af?

Nu je weet wat een overlijdensrisicoverzekering is, ben je vast ook benieuwd wanneer je deze verzekering afsluit. Tot 2018 was deze verzekering verplicht bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), maar dat is inmiddels niet meer het geval. Toch zijn er nog steeds veel Nederlanders die deze verzekering afsluiten bij hun hypotheek. Je partner kan dan namelijk in het huis blijven wonen als je tijdens het sporten plotseling overlijdt. Een overlijdensrisicoverzekering voor een huurwoning is overigens ook handig. Je partner kan het geld dan gebruiken om de huur te betalen.

Hoogte van de premie

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten kost geld. Je betaalt er namelijk iedere maand premie voor. De hoogte van de premie hangt af van de keuzes die je zelf maakt en de verzekeraar waarbij je een ORV afsluit. Vandaar dat we niet precies kunnen zeggen hoeveel premie je betaalt. Laat de prijs je overigens niet weerhouden om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. De kosten wegen namelijk niet op tegen de financiële gevolgen waarmee je nabestaanden blijven zitten als je overlijdt tijdens een sportwedstrijd.

Lees meer over:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties Bekijk alle reacties