Cameraploeg van PowNed van de weg gereden tijdens Sunneklaas op Ameland

Cameraploeg van PowNed van de weg gereden tijdens Sunneklaas op Ameland

Een traditie op Ameland is het zogenaamde Sunneklaas en over dit feest is op dit moment nogal wat te doen. Op Ameland zijn ze van mening dat dit een feest voor en door inwoners van Ameland is, maar er wordt nogal mysterieus over gedaan en er gaan ook allemaal vage geruchten de ronde. Omroep PowNew wilde weleens weten wat er van deze geruchten allemaal waar is, maar kwam al eerder van een koude kermis thuis toen hen duidelijk werd gemaakt dat Sunneklaas alleen voor inwoners op Ameland is. Dus ga je als PowNed zijnde natuurlijk op 5 december naar Ameland.

En dat hebben ze geweten ook, want er stond een knokploeg klaar om de cameraploeg te ontvangen en van de weg te rammen. Zou je denken dat er ook politie is op Ameland. Die is er zeker, maar tijdens Sunneklaas kun je Ameland het beste vergelijken met 'The Purge'. Alles kan en mag, als je maar een inwoner bent van Ameland. Dus de politie weet wel wie de cameraploeg van de weg heeft gereden, maar besloot dus duidelijk niet om in te grijpen. En dat is eigenlijk toch best bizar.

Wat is nou precies Sunneklaas?

Sinterklaas is een traditioneel kinderfeest dat op 5 december in Nederland wordt gevierd, en Ameland, een eiland in het noorden van Nederland, heeft zijn eigen unieke manier om dit feest te vieren. Deze viering staat bekend als "Sunneklaas" en verschilt op verschillende manieren van de traditionele Sinterklaasvieringen.

Op Ameland wordt Sunneklaas gevierd in de avond van 5 december en gaat door tot in de late uren. Het is een feest dat vooral door volwassenen en oudere kinderen wordt gevierd. Kenmerkend voor Sunneklaas op Ameland zijn de volgende aspecten:

  1. Verkleden en Maskers: Deelnemers dragen traditionele kostuums en maskers. Deze kostuums zijn vaak gemaakt van donkere stoffen en de maskers zijn bedoeld om de identiteit van de drager te verbergen.
  2. Geheimzinnigheid: Een groot deel van de traditie omvat geheimzinnigheid en verrassing. De identiteit van de 'Sunneklaas' wordt geheim gehouden.
  3. Rondlopen door de Dorpen: De 'Sunneklaas' en zijn gevolg lopen door de dorpen op het eiland, waarbij ze lawaai maken en soms lichte schrik aanjagen.
  4. Kinderen en Vrouwen Binnen: Traditioneel blijven kinderen en vrouwen binnen tijdens de Sunneklaas-viering. Dit aspect van de traditie is echter aan het veranderen, en in sommige dorpen op Ameland worden vrouwen en kinderen meer betrokken bij de vieringen.
  5. Lawaai en Optochten: Er wordt veel lawaai gemaakt tijdens de Sunneklaasviering, wat bijdraagt aan de feestelijke en soms mysterieuze sfeer.
  6. Verschillen per Dorp: Elke gemeenschap op Ameland kan zijn eigen specifieke tradities hebben met betrekking tot de viering van Sunneklaas.

Deze unieke viering van Sunneklaas op Ameland is een voorbeeld van hoe lokale tradities een nationale feestdag kunnen beïnvloeden en een uniek karakter kunnen geven. Maar toch vooral punt 4 zorgt bij veel mensen voor wat vraagtekens, omdat er verhalen rondgaan dat vrouwen die buiten zijn geslagen worden.

Lees meer over:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties Bekijk alle reacties

Net binnen

Zitten aan picknicktafel kan zo maar eens een nieuw genre zijn in natuurfilms

De meeste natuurfilms draaien allemaal om hetzelfde eeuwenoude spelletje, maar het is voornamelijk de weg naar dat spelletje...

Beelden reanimatie Rapper Bigidagoe gaan rond op social media

Het Nederlandse nieuws van vandaag is dat Danzel Silos, de echte naam van rapper Bigidagoe, is doodgeschoten bij station Slot...

5 verborgen parels op Netflix, HBO Max en Disney+ die je moet zien (week 8 van 2024)

De welbekende streamingdiensten zijn heel erg goed om het je te laten weten welke nieuwe series er zijn verschenen en welke j...

Reptielenmeisje Moriah Bassett heeft echt een hele lange tong

Moriah Bassett is niet een normale dame. Zo ziet ze er misschien wel uit, maar zodra ze haar mond open doet en haar tong laat...

Bus komt ineens wel heel intiem doen

Het is natuurlijk ook wel schrikken als je even rustig op je telefoon zit te koekeloeren en dan komt de bus ineens je zitplaa...

Lees meer