bommetje 10-03-12Reckless

Hackers zijn een bont gezelschap

Hackers zijn raar. Hebben Asperger. Komen nooit in daglicht enzo. Rekenen in het Hexadecimaal stelsel. Ow, en zijn per definitie solo, single en allenig. Ze hebben ook allemaal een World of Warcraft account waarmee ze ‘s nachts om 04:00 met z’n twintigen een eindbaas digitaal het leven vermoorden. En bedienen zich van een mysterieus pseudoniem. H4xx0r, L33t of R00t. Mocht dit beeld je bekend voorkomen, het geeft niet. Stereotypen zijn er om bevestigd te worden. Maar waar is het niet. Je zou er niet verder naast kunnen zitten. Ik leg uit waarom.

De groep is niet groot. Maximaal 50 in Nederland is de schatting. En velen kennen elkaar. Hackers. Via internet uiteraard. Chatrooms die beveiligd zijn via encryptie. Daar kunnen ze vrijuit praten. Want sinds de arrestatie van de kopstuk van hackersgroepering Lulzsec, Sabu, is niemand meer zonder illusie. Je kan gepakt worden en de straffen zijn niet mals. Sabu zelf riskeert 122 jaar gevangenisstraf voor zijn daden en de bekendmaking van zijn arrestatie door de FBI werd gemarkeerd door een stortvloed aan website hacks, ook wel “defacements” genoemd. Sabu was leider van een groepering die websites hackte en gegevens op internet zette van onder andere de FBI, CIA, de Amerikaanse Senaat en televisiestation Fox News. Genant, dat zeker. Maar het raakte een gevoelige snaar. Want niet iedereen binnen de hackers community was blij met de strapatsen van deze los vaste bende.

Hackers zijn er in soorten en maten. Grofweg beschouwd zijn er de goede, ook “white hat” genoemd, en de kwade, de “black hat”. Black hatters zijn geïnteresseerd in maar 1 ding; geld. Verkopen hun kunsten op Russische internetfora en installeren virussen op je computer. Maar white hatters hebben iets heel anders gemeen. Ideologie. Praat met ze en je merkt hoe bevlogen ze zijn. Idealistisch zelfs. Geloven bijna allemaal in vrij internetverkeer. Ongecensureerd en ongemodereerd. Ze hebben allemaal een voorliefde voor de “underdog”. Iets wat zich manifesteert in de vele #freebradleymanning tweets. De Amerikaanse militair die Wikileaks de video gaf waarin te zien was hoe een gevechtshelikopter 12 onschuldige Iraakse burgers de andere wereld inhielp. En juist naar dit soort onthullingen zijn ze op zoek. Misstanden in de maatschappij, boycot-acties voor internationale creditcardmaatschappijen en steun aan onderdrukte bevolkingsgroepen. Het regime in Syrië en Israël, Visa, Mastercard, het Vaticaan, ze hebben allemaal aan de verkeerde kant van die aanvallen gezeten.

De hackers gebruiken verschillende middelen om websites plat te leggen en de software hiervoor is vrij op internet te downloaden. LOIC, HOIC, Xerxes of Slowloris. Een soort vreedzaam protest is het. Je overweldigt met zo’n programma de webpagina van je doelwit. En zo maak je die onbereikbaar voor de rest van de wereld. Een soort digitale “sit-in”, zo je wil. Op een minder internationaal niveau treffen we de hackers aan die al dan niet in opdracht van de bedrijven zelf fouten opsporen in software of websites. Verfoeien het gebruik van bovengenoemde software. Want dat is voor scriptkiddies. Ze maken hun eigen tools of speuren verder da hun neus lang is. Naar fouten. En melden netjes hun bevindingen aan het bedrijf. Ja echt, het bestaat nog, eerlijke mensen. Lijden niet aan Asperger of hebben gewoon een vriendin. Met behulp van ShodanHQ, Havij en Acunetix speuren ze naar lekken die gevoelige gegevens kunnen bloot leggen. Of maken er zelf een programma voor. Want bijna allemaal zijn ze thuis in het coden. Zo ontving @G33_k € 350,- Paypal tegoed voor het blootleggen van een fout op Marktplaats.nl. Met eigen gemaakte software. @ntisec is een kunstenaar. En hacker. Een van de goeie. Zoals eerder vermeld was hij het die het lek in het sluizensysteem van Veere meldde. En prompt 1Vandaag een mooie primeur opleverde. En wat te denken van @Rickeygevers? Gesjeesd student, verwoed wereldreiziger en ooit opgepakt voor computerinbraak. Tegenwoordig levert hij scoops aan de Volkskrant wanneer Defensie eens nalaat hun systeem kundig te beveiligen. Geen van allen beantwoorden ze aan de stereotypen. Maar allemaal riskeren ze een bezoekje van Oom Agent. Den Haag doe er es wat aan. Huur eens een hacker.

Delen op WhatsApp

Facebook

Disqus