Zo sluit jij de beste hypotheek af

Zo sluit jij de beste hypotheek af

Ben jij op zoek naar een koophuis en heb jij eindelijk je droomhuis gezien? Dan is het natuurlijk wel zaak dat je zeker weet of je deze kunt bekostigen. In de meeste gevallen ben je hiervoor afhankelijk van een hypotheek om het huis te kunnen kopen. Des te belangrijker dus dat je ervoor zorgt dat je exact weet wat je kunt lenen, maar ook zeker weet dat alle randvoorwaarden zo gunstig mogelijk zijn. Aangezien het kopen van een huis waarschijnlijk de grootste aankoop uit je leven is, is het wel zo verstandig om je hier goed in te verdiepen. Om je hierbij te helpen, hebben we een aantal tips voor je, die je kunnen helpen bij het afsluiten van de beste hypotheek voor jouw persoonlijke situatie.

Vergelijk de verschillende hypotheekrentes

Op het moment dat jij een hypotheek gaat afsluiten, dan betaal je hierover natuurlijk rente. De bank leent je natuurlijk niet zomaar geld uit en wilt hier dus wel degelijk iets voor terug. Belangrijk is dus om ervoor te zorgen dat je verschillende hypotheekverstrekkers met elkaar vergelijkt om te kijken welke hypotheek de laagste rente heeft. Je kunt je namelijk wel voorstellen hoe groot de impact kan zijn wanneer je een huis koopt van 400.000 euro en je bent qua rente geen 3,2% maar 2,9% kwijt. Over een looptijd van gemiddeld 30 jaar is dit een aanzienlijk bedrag kunnen we je vertellen.

Welk type hypotheek kies je?

Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek is het aannemelijk dat er wordt gekozen voor een annuïteitenhypotheek. Zo weet je namelijk exact wat je moet betalen en dat bedrag bestaat uit zowel aflossing als rente. In het begin van het aflossen betaal je logischerwijs een stuk meer rente, dan wanneer je al enige tijd onderweg bent. Dit zorgt er dus ook voor dat je naarmate de tijd vordert steeds meer gaat aflossen en steeds minder rente betaald. Het bedrag waarover je rente moet betalen wordt namelijk steeds lager, waardoor ook de te betalen rente daalt. Zo zul je merken dat je vooral aan het eind ineens ontzettend snel aflost.

Rentevast periode

Bij het afsluiten van een hypotheek heb je vaak de mogelijkheid om je rente voor een langere periode vast te zetten. Het voordeel hieraan is, is dat je bij een eventuele rentestijging niet bang hoeft te zijn voor een verhoging van de lasten. Wel is het goed te weten dat het rentepercentage dan vaak wel een stukje hoger ligt, dan wanneer je de rente voor een aantal jaren vastlegt. Logisch uiteraard, aangezien het ook een stukje extra risico is voor de hypotheekverstrekker. Houd hier dus ook rekening mee tijdens je maximale hypotheek berekenen. Het kan namelijk van invloed zijn op de hoogte van je hypotheek en ook de maandelijkse lasten. Het is dus verstandig om eerst eens met een onafhankelijk hypotheekadviseur om tafel te gaan om samen te kijken naar je huidige financiële situatie en te kijken wat hier het beste op aansluit.

Lees meer over:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties Bekijk alle reacties