Uitkijken als je op Darklands bent geweest, waarschijnlijk bron uitbraak apenpokkenvirus

| door Steve Stiffbone

Toch wel een beetje op jezelf letten als je op het fetish festival Darklands bent geweest in Antwerpen, want volgens de Belgische autoriteiten houden drie bevestigde gevallen van het apenpokkenvirus verband met dit festival. Zo lijkt het aannemelijk dat het virus door buitenlandse bezoekers is meegebracht naar het festival na recente gevallen in andere landen.

Het festival vond van 5 tot en met 8 mei plaats in de Waagnatie in Antwerpen en geldt als 's werelds grootste festishfestival voor homomannen ter wereld. De organisatie van het festival heeft ondertussen al haar bezoekers per mail, social media en de website op de hoogte gebracht met daarin informatie over de uitbraak en de maatregelen die je moet nemen als je symptomen hebt.

Apenpokkenvirus voor het eerst ook in Nederland vastgesteld

Wat zijn Apenpokken?

Monkeypox, vaak apenpokken of apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Soms komt er een reiziger uit die regio naar Europa met deze ziekte. In Nederland is vrijdagmiddag 20 mei de eerste patiënt in Nederland met monkeypox bevestigd. Deze zoönose (ziekte die van dier op mens kan overgaan) komt vooral voor bij knaagdieren in Afrika. De ziekte verloopt bij mensen meestal mild.

Symptomen

De verschijnselen van een besmetting met monkeypox lijken op die van een besmetting met pokken, maar verloopt in het algemeen veel milder. De ziekte begint vaak met:

Na 1-3 dagen krijg je een uitslag die meestal in het gezicht begint en die daarna over het hele lichaam verschijnt. Deze uitslag begint met vlekken die overgaan in blaasjes. Na het indrogen van de blaasjes blijven korsten over die uiteindelijk na 2-3 weken van de huid afvallen.

De Belgische viroloog Marc Van Ranst deelde deze foto's op Twitter van mensen met symptomen, zodat iedereen er bij zichzelf op kan letten.

Impressie van Darklands

Belg is boos op gedrag bezoekers Darklands

Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen