Daarom draag je een tas op je rug

Daarom draag je een tas op je rug

Het is handig, comfortabel en staat lekker sportief. De rugzak wint meer en meer terrein. En dat is niet voor niks.

Op verschillende plekken in de wereld werd de rugzak als het ware uitgevonden of ontstond uit noodzaak. Het Amerikaanse leger zag het met die rugzak in de jaren vijftig van de vorige eeuw wel zitten. Geen gesjouw met tassen, maar al je spullen met je meedragen op de rug tijdens een mars, bleek een stuk comfortabeler.

Toch waren ze niet de eersten die de rugzak ontdekten als handig product om spullen in mee te dragen. In de oudheid bleek zoiets al te bestaan. Jagers moesten regelmatig gevangen en geschoten dieren met zich meesjouwen. Met stokken en dierenhuiden werd er iets als een tas vervaardigd. Het leek zelfs al een beetje op een rugtas zoals wij die kennen. Het was het begin van wat later, honderden jaren later, bijvoorbeeld een Burkely tas zou worden die je op je rug kon dragen.

Van de knapzak van Swiebertje

Of het echt zo is ontstaan, is tegenwoordig lastig te bewijzen. Wel zijn er op hiërogliefen in Egypte mensen te zien met ‘tassen’ om hun schouders. Waarschijnlijk ging het om boeren die vanuit zo’n tas zaden op het land strooiden. Ook in de bijbel zouden beschrijvingen zijn van mensen met tassen.

Het doet je misschien denken aan de befaamde knapzak van zwerver Swiebertje. Dat is helemaal zo gek niet want in de middeleeuwen droegen mensen al iets soortgelijks als ze op reis gingen. Vooral de eenvoudige mensen die het zich konden permitteren naar een dorp of stad verderop te reizen. De gegoede burgerij deed dat met koffers in koetsen.

Uitvinding werd pas een hit dankzij het Amerikaanse leger

Dan een flinke sprong in de tijd naar de hedendaagse rugzak. Het was de Amerikaan Lloyd F. Nelson die een reis maakte door Alaska. Om zijn spullen bij zich te hebben, droeg hij een soort tas gemaakt door de Inuit eskimo’s. Gemaakt van twee stokken en het vel van een zeeleeuw. Echt comfortabel bleek deze rugtas niet. Nelson liet het er niet bij zitten en deed een aantal aanpassingen. Hij maakte een houten frame aan de rugkant waardoor het gewicht beter verdeeld werd en de tas makkelijker te dragen was. Hij deed ook kussentjes op de rugkant, zodat het minder de rug belastte.

Revolutionair was dit niet, want niemand sloeg er acht op. Totdat het Amerikaanse leger behoefte kreeg aan iets wat op een rugzak leek. Toen was daar de tas van Nelson die het wel eens kon worden. Als die nu eens nagemaakt werd? Nelson was niet dom en had op 31 juli 1922 hier al patent op aan gevraagd. Pas jaren later was de rugzak echt een feit, maar de productie kon beginnen. En Nelson had het bedacht.

Rugzak bleek goed te dragen tijdens outdoor activiteiten

Aan de andere kant van de wereld, in Zweden, voltrok zich een soortgelijk proces. Daar mondde het uit in de ontwikkeling van een rugzak die vooral door sportieve lieden werd gedragen die regelmatig de natuur in gingen. Deze rugzak stond voor alle mogelijke outdoor-activiteiten.

In beide gevallen, in Amerika en in Zweden, kregen al snel studenten lucht van deze comfortabele tas. En zo is het gekomen dat vooral studenten en inmiddels ook scholieren gretig gebruik maken van de rugzak om hun boeken en andere spullen in met zich mee te dragen. Tegenwoordig overigens ook een laptop. De meeste rugzakken hebben er een apart voor vak voor. Deze laptop rugzak is populairder dan ooit. Inmiddels niet alleen onder scholieren maar ook mensen die dagelijks hun laptop mee naar het werk of naar klanten nemen. De populariteit van de rugzak is ongekend hoog.

Lees meer over:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties Bekijk alle reacties

Net binnen

Gordon is piswoest op verslaggever Aran Bade, omdat deze hem labiel heeft genoemd

Iedereen weet dat Gordon op de schaal van 'labiel' een hele hoge score heeft, maar de 55-jarige zanger wil daar zelf niets va...

Heb je zo'n slak in je brievenbus, ook die diamond-python is niet niks

Nu kennen we allemaal wel de ietwat saaie Amerikaanse staat genaamd Wyoming, maar er is dus ook een Australische plaats genaa...

En daarom hebben mannen altijd een gat onder in hun onderbroek

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat je weleens last kan hebben van een gat onder in je onderbroek. Een raadsel natuurlijk h...

Teambuilding geslaagd: Dan heb je wel heel veel vertrouwen in je collega

Kantoorpikkies kennen het wel: eindeloze teambuildingsdagen. Gezellig met elkaar een vlotje bouwen en dan het water over. Een...

Als vakantiekiekje schieten de sfeer niet echt ten goede komt

Een vakantie kan een geweldige kans zijn om je relatie te versterken. Door goed te communiceren, flexibel te zijn en tijd voo...

Lees meer