Nu op VK

De groep is niet groot. Maximaal 50 in Nederland is de schatting. En velen kennen elkaar. Hackers. Via internet uiteraard. Chatrooms die beveiligd zijn via encryptie. Daar kunnen ze vrijuit praten. Want sinds de arrestatie van de kopstuk van hackersgroepering Lulzsec, Sabu, is niemand meer zonder illusie. Je kan gepakt worden en de straffen zijn niet mals. Sabu zelf riskeert 122 jaar gevangenisstraf voor zijn daden en de bekendmaking van zijn arrestatie door de FBI werd gemarkeerd door een stortvloed aan website hacks, ook wel “defacements” genoemd. Sabu was leider van een groepering die websites hackte en gegevens op internet zette van onder andere de FBI, CIA, de Amerikaanse Senaat en televisiestation Fox News. Genant, dat zeker. Maar het raakte een gevoelige snaar. Want niet iedereen binnen de hackers community was blij met de strapatsen van deze los vaste bende.

Hackers zijn er in soorten en maten. Grofweg beschouwd zijn er de goede, ook “white hat” genoemd, en de kwade, de “black hat”. Black hatters zijn geïnteresseerd in maar 1 ding; geld. Verkopen hun kunsten op Russische internetfora en installeren virussen op je computer. Maar white hatters hebben iets heel anders gemeen. Ideologie. Praat met ze en je merkt hoe bevlogen ze zijn. Idealistisch zelfs. Geloven bijna allemaal in vrij internetverkeer. Ongecensureerd en ongemodereerd. Ze hebben allemaal een voorliefde voor de “underdog”. Iets wat zich manifesteert in de vele #freebradleymanning tweets. De Amerikaanse militair die Wikileaks de video gaf waarin te zien was hoe een gevechtshelikopter 12 onschuldige Iraakse burgers de andere wereld inhielp. En juist naar dit soort onthullingen zijn ze op zoek. Misstanden in de maatschappij, boycot-acties voor internationale creditcardmaatschappijen en steun aan onderdrukte bevolkingsgroepen. Het regime in Syrië en Israël, Visa, Mastercard, het Vaticaan, ze hebben allemaal aan de verkeerde kant van die aanvallen gezeten.

De hackers gebruiken verschillende middelen om websites plat te leggen en de software hiervoor is vrij op internet te downloaden. LOIC, HOIC, Xerxes of Slowloris. Een soort vreedzaam protest is het. Je overweldigt met zo’n programma de webpagina van je doelwit. En zo maak je die onbereikbaar voor de rest van de wereld. Een soort digitale “sit-in”, zo je wil. Op een minder internationaal niveau treffen we de hackers aan die al dan niet in opdracht van de bedrijven zelf fouten opsporen in software of websites. Verfoeien het gebruik van bovengenoemde software. Want dat is voor scriptkiddies. Ze maken hun eigen tools of speuren verder da hun neus lang is. Naar fouten. En melden netjes hun bevindingen aan het bedrijf. Ja echt, het bestaat nog, eerlijke mensen. Lijden niet aan Asperger of hebben gewoon een vriendin. Met behulp van ShodanHQ, Havij en Acunetix speuren ze naar lekken die gevoelige gegevens kunnen bloot leggen. Of maken er zelf een programma voor. Want bijna allemaal zijn ze thuis in het coden. Zo ontving @G33_k € 350,- Paypal tegoed voor het blootleggen van een fout op Marktplaats.nl. Met eigen gemaakte software. @ntisec is een kunstenaar. En hacker. Een van de goeie. Zoals eerder vermeld was hij het die het lek in het sluizensysteem van Veere meldde. En prompt 1Vandaag een mooie primeur opleverde. En wat te denken van @Rickeygevers? Gesjeesd student, verwoed wereldreiziger en ooit opgepakt voor computerinbraak. Tegenwoordig levert hij scoops aan de Volkskrant wanneer Defensie eens nalaat hun systeem kundig te beveiligen. Geen van allen beantwoorden ze aan de stereotypen. Maar allemaal riskeren ze een bezoekje van Oom Agent. Den Haag doe er es wat aan. Huur eens een hacker.

Meer VKMag?

Meer VKMag? Like onze Facebook Page, volg ons op Twitter of volg ons op Instagram voor meer foto's en video's. Heb je zelf iets te delen? Stuur het naar ons via Whatsapp (06 590 590 72).

Lekken netjes melden pakt niet altijd even goed uit, iemand vertelde me ooit dat hij een lek in een site van een grote Nederlandse bank had gevonden, hij kon hiermee gegevens van andere klanten inzien.
Hij netjes een mailtje gedaan naar de betreffende bank, wat krijg hij als reactie, een brief van hun advocaat.

Zelfde persoon had ook eens een lek gevonden bij een creditcard maatschappij (een methode om wachtwoorden van willekeurige klanten te wijzigen dmv de ‘wachtwoord vergeten’-optie). Opnieuw netjes gemeld bij de maatschappij, krijgt hij als reactie: “dat kan niet, onze site is hartstikke goed beveiligd”.

Reactie van RvB. 10/03 | 11:33

WTF is dit? Geen blote wijven domme russen of dronken poolen?

Reactie van monkeyslayer. 10/03 | 12:30

Leuk stukkie ouwe

Reactie van kontragger. 10/03 | 12:35

TL;DR

Reactie van Lord Rahl. 10/03 | 15:13

ja, de moeite waard.. thx

Reactie van Sjoerd de Echte. 11/03 | 00:05

G33_k weet het verschil nog niet tussen CSS en Counter Strike Source.

Reactie van Komokoning. 11/03 | 01:02

Lang leve de “white hat” hackers en alle andere klokkenluiders!

Reactie van LeonFr. 15/03 | 20:18

Reageer

We zijn aan het testen met het reactie systeem van Disqus en met het reactiesysteem van Facebook, dus test vooral even gezellig mee door hieronder een comment op het topic hierboven achter te laten. Het is even verwarrend dat we 2 reactiesystemen aanbieden, maar daarom is het ook een test. Kom op, je kunt het. Alle letters zijn te vinden op je toetsenbord. Wat wel en niet mag vind je bij de huisregels. De volgende HTML tags kun je gebruiken bij het systeem van Disqus: a,b, blockquote, caption, cite, code, em, i, p, pre, q, samp, span, s, strike, strong en u.

Facebook

Disqus

comments powered by Disqus

Nu op VK